Producenci

Zobacz produkty z programu Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler

Zobacz produkty Anny Lewandowskiej Healthy Plan By Ann

Zobacz produkty z programu Bake off Ale Ciacho

Produkty z programu Ugotowani

Produkty z programu Masterchef TVN

Zapisz

Agar-agar 20g - naturalny wegetariański i wegański zamiennik żelatyny

Dostępność: mała ilość
Wysyłka w: do 24 godzin
Cena: 8,50 zł 8.50
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 3.66667
Kod produktu: agar-agar-ez25
Pin It

Opis

Chcesz przygotować wegetariańską lub wegańską galaretkę, deser, zagęścić sos i nie chcesz korzystać z żelatyny pochodzenia zwierzęcego? Oto roślinny odpowiednik do takich zadań - agar-agar. Agar-agar to żelatyna pochodzenia roślinnego, wytwarzana z krasnorostów wydobywanych u wybrzeży Japonii, często ze specjalnych podwodnych plantacji. Jest 10-krotnie bardziej wydajna od zwykłej żelatyny zwierzęcej (z kości wołowych) - 15g wystarcza na 0,5 litra płynu. Agar-agar posiada oznaczenie E-406. Agar-agar ma postać białego proszku do rozpuszczania w wodzie. Agar-agar nadaje potrawom błyszczący, lśniący kolor i półprzezroczystą barwę.

Agar-agar można wykorzystać do:

  • przygotowywania galaretek
  • zagęszczania sosów, napojów
  • dań, w których wykorzystuje się żelatynę pochodzenia zwierzęcego jako jej zamiennik
  • herbaty - Japończycy dodają agar-agar do herbaty, po wypiciu której pęcznieje ona w żołądku i daje uczucie sytości
  • tworzenia jadalnych kulek w kuchni molekularnej (wkrop zakraplaczem agar-agar do zimnej oliwy - otrzymasz wyjątkowy kawior)
  • odchudzania - agar-agar dodany do potraw pęcznieje w żołądku dając uczucie sytości.
  • przygotowywania przetworów takich jak: galaretki, dżemy, konfitury
  • przygotowywania dań na bazie mleka tj. zagęszczone jogurty, kefiry czy lody.

 

Zalety agar-agar:

  • 10 razy wydajniejsza od żelatyny (15g wystarcza na 0,5 l płynu aby powstała galaretka)
  • rozpuszcza się temperaturze 85-95 stopni a tężeje już w temperaturze 32-35 stopni, co oznacza, że nie trzeba wkładać potrawy do lodówki
  • galaretka nie rozpuszcza się w temperaturze pokojowej lub trochę wyższej więc można przygotowywać potrawy również w ciepłe dni
  • można wielokrotnie podgrzewać danie z agar-agar aby ponownie rozpuścić stężałą potrawę - jeśli galaretka okaże się zbyt rzadka, wystarczy podgrzać ją, dosypać proszku, rozpuścić i ponownie pozostawić do ostygnięcia
  • 100g Agaru to: 306 kcal, 80g węglowodanów, 8g błonnika i 0,5g tłuszczów (głównie omega-3) oraz śladowe ilości białka. Zawiera również kwas foliowy, witaminy K, E, B6 oraz ryboflawiny. Agar zawiera także niewielkie ilości manganu, magnezu, żelaza, wapnia, sodu i cynku.

Opakowanie zawiera 20g agar-agar, które wystarcza na całkowite stężenie ok. 0,6 l płynu.

Sposób użycia: odmierzoną ilość agar-agar wsypać do letniej wody (do temperatury 20 stopni), pomoczyć 15-20 minut, wlać do wrzącej potrawy i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia (ok. 5 minut).

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Bestsellery
bestseller
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl