Producenci

Zobacz produkty z programu Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler

Zobacz produkty Anny Lewandowskiej Healthy Plan By Ann

Zobacz produkty z programu Bake off Ale Ciacho

Produkty z programu Ugotowani

Produkty z programu Masterchef TVN

Zapisz

Arrowroot - angielska mąka z maranty trzcinowej - wegetariański, bezglutenowy zagęstnik do potraw 80g

Dostępność: brak towaru
Cena: 15,90 zł 15.90
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Pin It

Opis

Szukasz wegetariańskiego, bezglutenowego zagęstnika do sosów i zup, budyniów, galaretek, kisieli? Oto angielski dodatek do potraw - arrowroot czyli mąka z bulw rośliny o nazwie maranta trzcinowata. Służy do zagęszczania zup, sosów i innych potraw. Można zastąpić nią zasmażkę, mąkę pszenną, skrobię kukurydzianą czy nawet żelatynę. Maranta trzcinowata jest również używana jako składnik sosów z makaronem w kuchni koreańskiej i wietnamskiej oraz w kuchniach orientalnych. Maranta po zgęstnieniu jest przezroczysta.
Brak glutenu mąki maranta czyni ją użyteczną jako substytut mąki pszennej przy pieczeniu i gotowaniu. Nie przejmuje zapachu ani smaku przyrządzanych potraw. Poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego i wspiera florę bakteryjną.

Maranta zagęszcza się w niższej temperaturze niż mąka pszenna czy skrobia kukurydziana. Kwaśne składniki nie osłabiają właściwości zagęszczających.

Skład: 100% arrowroot - maranty trzcinowatej
Produkt naturalny bez sztucznych barwników, konserwantów i aromatów
Waga netto: 80g
Kraj pochodzenia: Brazylia

Sposób użycia:
Należy najpierw przygotować pastę z odrobiny cieczy i arrowroot, następnie wymieszać pastę z docelową potrawą. Zaleca się mieszać marantę najpierw z chłodnymi cieczami, przed dodawaniem do gorącej cieczy (np. podczas przygotowywania kisielu czy budyniu). Mieszanina maranty z potrawą powinna być ogrzewana tylko do zgęstnienia potrawy, potem należy natychmiast przestać ją ogrzewać. Przegrzanie maranty powoduje osłabienie własności zagęszczających.
Dawkowanie: 1 łyżka mąki kukurydzianej odpowiada dwóm łyżeczkom maranty, jedna łyżka mąki pszennej odpowiada jednej łyżeczce maranty. Zazwyczaj używa się 3 płaskich łyżeczek na ok. 300 ml płynu/potrawy.

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Bestsellery
bestseller
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl